tiistai 15. helmikuuta 2011

Erilainen päivä

Aina niitä tullee etteen semmosiaki päiviä joita ei ois osannu oottaa. Tännään oli semmonen päivä.
Pääsen tutustummaan muutamaksi päivää pesulaan, kattomaan miten sielä hommia tehhään ja kuinka niitä vaattetia oikeen linttattaan. Ihan vapaaehtosta hommaa tai no jooo, vois kai sanua että sen takia oon sielä kun likalla työharjottelujakso. Tarvii hieman ohojausta, jonku vähä kattomaan perään että hommat hoituu. Viime viikolla oli koulusta avustaja, tälle viikko eivät saaneet koulusta  kettään joten minäpä sanoin että voihan mää muutamana päivänä olla.

Keskellä pöytää, tai oikeesti sanottuna laatikon pohojaa, vaatteet on sekavasa läjäsä. Systeemi kun toimi sillaitte, että pestyt vaatteet tuuvaan isosa laatikosa lajittelu / linttauspöyvän viereen. Laatikko on neliskanttinen kooltan jottain 150 x 150 x 80 cm, ja siinä on ritiläpohoja. Sitte ku edellisen laatikon vaatteet on saatu lintattua vaihtettaan seuraava laatikko tilalle. Laatkion pohoja on tehty siten että sitä voidaan nostaa ja laskee.( laatikon pohojaritilä toimii pöytänä )
 Laatikon alla, ( ritilän alapuolella lattialla )  on sellanen metallinen pyöriä levy joka nousee ja laskee paineilimalla. Sen avulla pohojaritilää voijaan nostaa ja laskia. Vaalian kapijan pöytälevyn reunan alla on kaks kahavaa joista vääntämällä saa paineilimaa letkuihin. Eka kahavan ku kääntää vaakatassoon, toisen kahavan pystyasentoon, kuuluu suhinaa ja ilimanpaine laskee pohojaritilän alas. Vastaavasti sitte ku pittää nostaa , toka kahava käännettään vaakatassoon ja eka kahava pystyasentoon. Kuuluu pientä rytinää ku laatikon pohoja nousee pöytätasojen  tasalle. 

Siitäpä sitä vaateläjästä jokkainen linttaaja otti vaatteen kerrallaan kätösiinsä. Tarkistettaan minkä kokonen  asuste mahtaa olla, onko ehyt ja taharaton. Jos oli teippiä tai teipin limaa jääny pesun jäliltä ne vaatteet paiskattiin omaan korriinsa mistä ne vietiin kemialliseen pesuun. Rikkinäisille vaatteille sekä muuten taharasille oli omat korinsa.

Mikäli vaate oli kunnosa sen sai lintata.
 Housut: Ota houset kättees niin että takapuoli on ihtees päin, koko merkintä jää oikealle puolelle.
 Taita housut  takamuspuolet vastakkain, laske pöyvälle.
 Taita lahkeet haarukseen saakka ja vyötäröosa siihen päälle. Valamista tuli.
Paijat: Laita paita pöyvälle etupuoli alaspäin. Ota oikijalla käjellä kiinni paijan helemasta sivusaumojen kohalta, vasemmalla käjellä hihansuista sivusaumoojen kohalta. Nosta ja ravistele hieman.
Laske paita pöyvälle merkkipuoli alaspäin. Käänä hihat paijan päälle ja taita sitten paita kaksinkerroin. Valamista tuli.

 Kovin kauheen tarkkaa hommaa se ei ollu, ainut mikä tuli olla oikeen oli koot ja värit. Niitä ei saanu laittaa sekasin . Hyllyisä oli tietyt paikat mihin minkäki kokokset ja väriset vaateet laitettaan. Paijat piti laittaa aina samoin päin, ehyt reuna sille puolen mistä ne haetaan kuljetuskärryhin. 

Eipä tuo päivä hullumpi ollu kuluu se aika noinkin.
Enpä tullu laskeneeksi monetko housut päivän aikaan linttasin, aika monet. :)

3 kommenttia:

  1. Varmaankii. Oon ny tänpäivän kattellu blokkerii ja harkinnu alkasko kirjottaan tännekki. Tääl on vaa yks ongelma, mikä on viel selvittämäti.
    Mukavaa päiväjjatkoo!

    VastaaPoista
  2. Vai menit sinä sinne kuitenkin! No, mikäs siinä, jos se on noin parempi, eihän siinä mene ku yks viikko. Opitpahan linttaamaan sinäki... ;)

    VastaaPoista
  3. olipas paikka jossa ei ole tullut käytyä. mutta sama työhän tehdään kotona, ensin lajitellaan sitten pesträän kuivataan mankeloidaan silitetään viikataan .. no joo kohta on taas pesutuvan varausaika. kivasti kerrottu

    VastaaPoista

Kiva ku kävit, jätäppä käynnistäs ränttiä ruutuun. :)

Joulu on taas

 No tottahan se on, että joulu tullee vaikkei tekis yhtään piparitalua, mutta muutama niitä pittää tehä jotta saa näpertämisen vietin tyyvyt...